Jak należy wyceniać gry? Pożyteczny wątek dla każdego.

herbatkowy

1557831926

Zakładam ten wątek zmotywowany historią znajomego który prowadzi stacjonarny punkt wymiany gier, zasady ma proste i uczciwe- dlatego chłopa lubię i czasem zrobię z nim jakiś deal (20zł za wymianę gry o tej samej wartości, jak wartość jest inna to się dopłaca- proste i logiczne). Ale ostatnio powiedział mi że przyszedł do niego ancymon z Fifą 17 dwudziestoma złotymi no i chciał Fifę 19, jak kolega zażądał dopłaty to został wyśmiany i nazwany oszustem, bo wymiana miała kosztować 20zł. Szczena mu opadła.

Ja mam proste założenie- jestem graczem i na graniu nie chcę zarabiać, a jedynie jak najmniej stracić. Więc zawsze kupuję możliwie najtańszy egzemplarz, i tą samą zasadą kieruję się przy sprzedaży- zawsze wystawiam najtaniej.

A Wy jakimi zasadami kierujecie się przy wycenianiu  gier? Myślę że ten wątek może być pożyteczny dla wszystkich nowych użytkowników, lub tych którzy ciągle błądzą w ekonomicznych labiryntach stosując jakieś przedziwne antylogiki.

•  
    mastahluc Support Elite Vip
    Odznaki:

WymieńGry.pl Ranga Hero

WymieńGry.pl Ranga Born to be a Player

WymieńGry.pl Ranga Zasłużony

WymieńGry.pl Ranga Tester

1557951472

Ja nadal nie rozumiem po co @Piecowy ma te gry w profilu. Wytłumaczenie w "o mnie" nic nie wyjaśnia.

Wracając do tematu. Jaka ja wyceniam swoje gry? Biorę średnią cenę gier używanych z różnych źródeł. Dzięki temu mam zapas na jakąś negocjację i wskazówkę dla potencjalnego kontrahenta przy wymianie gier o różnych wartościach.

1 Fajne!
  •  
    1557953430

@mastahluc ja i tak patrzę najniższą cenę na allegro identycznego egzemplarza i wystawiam po tyle samo... tyle, że prowizji tutaj się nie płaci. Na grupkach na fb przeważnie też ktoś weźmie albo się opuści o te 5 - 10 zł jak ktoś się targuje. A i tak każdy przypadek jest indywidualny, bo jak jest popyt na grę to się sprzeda i nawet parę złotych więcej od najniższej, a jak nie ma to jest tak jak ostatnio z Pokemonami Let's Go się bujałem. Chodziły ówcześnie po 130 to dopiero za 110 + przesyłka udało się sprzedać, bo nawet po najniższej cenie na allegro, olx czy grupkach nikt nie chciał, bo zainteresowania nie było.

A wracając do tej "kolekcji" to też sobie lubię pododawać co tam mam, ale lepiej jak jej nie ma, bo przynajmniej przygłupich zapytań nie dostaje o gry, których wymieniać nie chce, nie wystawiłem ich nigdzie, ale leżąc tylko na profilu zawsze ktoś się do nich przyczepi. Składam ofertę np. gry X wartej 100 zł za inną grę X też wartą 100 zł... a typy potrafiły wejść na mój profil wypatrzeć np. GTA V ówcześnie warte 150 zł i odpowiedzieć, na moje zapytanie: "tak chętnie się wymienię, ale za gta V"... ręce opadają.

0 Fajne!
  •  
    mastahluc Support Elite Vip
    Odznaki:

WymieńGry.pl Ranga Hero

WymieńGry.pl Ranga Born to be a Player

1557957160

@milka_90

Dlatego jestem zdania, że pokazywanie kolekcji jest zbędne. Ewentualnie osobna selekcja w bibliotece. Jeżeli WG ma być miejscem do transakcji to skupmy się na tym, co możemy zaoferować. Na allegro czy Olx nikt nie dodaje sobie przecież tego co posiada, ale nie chce się pozbyć, do ogłoszeń.

3 Fajne!
  •  
    1557961122

@mastahluc mi tutaj w zupełności wystarcza list gier, których poszukuje, bo nic mi nie umyka i nie muszę tego gdzieś zapisywać. A swoją kolekcje to mam na półce czy tam dyskach konsol. Do chwalenia się i wyceniania wystarczy dział na forum czy nawet jeden temat... i tam sobie każdy może robić dobrze :)

0 Fajne!
  •  
    Odznaki:

WymieńGry.pl Ranga Hero

WymieńGry.pl Ranga Supporter Bronze

1558006053

Ciekawy temat;p jeśli o mnie chodzi to należę do grona Januszy jak mam kupić daną grę to przez 1-2 dni przeglądam olx'a allegro wymiengry jak i sieciowki staram Sobie zrobić bazowa cenę ów gry i potem przechodzę do działania:p jak na razie na kilkunastu grach które miałem bo konsole mam od roku czasu straciłem może z 30zl a ile frajdy dzięki nim było : p i nie wysyłam głupich ofert jak ma w zwyczaju gracz1987 

Fifę 19 kupiłem na premierę do dziś żałuję jak zobaczyłem że po 3 dniach z 220-240 była promocja na 180 a później coraz to niżej xd może się szarpne na crasha ale jeszcze myślę nad tym 

1 Fajne!
  •  
    1558006569
    Jestem tutaj nowy i sorki że tak z du..py ale czemu są kciuki w góre a niema kciuków w dół?
    0 Fajne!
  •  
    konewko Elite Vip
    Odznaki:

WymieńGry.pl Ranga Hero

1558007283

Jeśli wytłumaczysz sens wdrażania kciuka w dół to pomyślimy nad dodaniem. Jednakże skoro nie dajesz kciuka w górę to można to uznać za kciuk w dół. 

1 Fajne!
  •  
    1558007400

słabo.

0 Fajne!
  •  
    1558007921

Ale tak szczerze to nie wiedziałem że handlarz to teraz tak delikatnie mówiąc kolekcjoner.

0 Fajne!
  •  
    Konto usunięte
    Konto usunięte
    Odznaki:

1558008791

@konewko

Każda nielajkowana wiadomość, to taka z łapkami w dół? Nietrafne porównanie.
    Co do łapek w dół, są mi obojętne, ale przycisk "zgłoś moderatorom" powinien się pojawić:)

0 Fajne!

Zaloguj się aby napisać odpowiedź
lub załóż konto za darmo

Wysyłaj szybciej i taniej

Wszystkie przesyłki w jednym miejscu. Sprawnie i elegancko zarządzaj paczkami jak na gracza przystało! Sprawdź co dla Ciebie mamy.

Sprawdzam!
Wbijaj do nowej grupy
Ostatnio na blogu
Krew męczenników jest nasieniem Imperium. Recenzja Space Marine 2 (PS5)
3 listopada 2024

Chwała Imperatorowi! Po 13 latach powrócił mrok, brutalność oraz krwawy i mięsisty taniec śmierci. Poczujcie pulsującą krew w żyłach w uniwersum Warhammer 40K.

Warto wiedzieć
Jak zapakować i wysłać gry?
24 marca 2019

Pakowanie gier do wysyłki jest bardzo ważnym elementem transakcji. Nieprawidłowo zapakowana gra..

Do góry