Trojan na kwarantannie
Siema mam pytanie, czy jak trojan Vigorf.a zeskanowany przez windows defender jest na kwarantannie to coś jeszcze grozi mojemu komputerowi ?
-
I czy mogą zostać skradzione mi konta np. steam, google, acebook ?
0 Fajne! -
@Jabus Przeskanuj system jeszcze jakimś programem antymalware. Przeglądarki internetowe - wyczyść cookies. Jeśli chodzi o logowania, to ustawiaj sobie zawsze jakieś dwuskładnikowe logowanie.
0 Fajne! -
@Jabus Zainstaluj sobie porządnego antywirusa osobiście korzystam z Norton. Nie czułbym się bezpiecznie korzystając tylko z win defender0 Fajne! -
@Vhaeraun Defender w zupełności starcza, jeżeli wie się jak korzystać z internetu.
Ewentualnie MalwareBytes i już.
1 Fajne! -
@konewko A jest to możliwe, że ten trojan vigorf.a skradł mi np. miejsce zamieszkania, imie nazwisko ? Ogólnie takie informacje prywatne.
0 Fajne! -
@Jabus wpisz w google i będziesz miał wszystkie odpowiedzi, serio...
,, Zazwyczaj szkodliwe programy, takie jak Vigorf, są zaprojektowane do pobierania lub instalowania innego malware, wykorzystywania zainfekowanego komputera do wykonywania oszustw związanych z kliknięciami, zapisywania naciśnięć klawiszy i informacji związanych z nawykami przeglądania Internetu przez ofiarę lub zapewnienia cyberprzestępcom dostępu do zainfekowanego komputera i umożliwienia im wykonywania złośliwych działań. Dość często trojany mają za zadanie powodować infekcje łańcuchowe (w celu pobierania i instalowania innego malware). Istnieje wiele złośliwych programów, które mogą być dystrybuowane za pośrednictwem trojanów. Na przykład cyberprzestępcy mogą zaprojektować je w taki sposób, aby infekowały komputer ofiary ransomware, RAT (trojanami zdalnego dostępu), malware bankowym itd. Zainstalowane malware może być wykorzystywane do zdalnego sterowania zainfekowanym systemem, blokowania (szyfrowania) plików i zmuszania ofiar do zapłacenia okupu, kradzieży danych osobowych oraz wykorzystywania ich do generowania przychodów itp. Mówiąc krótko, cyberprzestępcy mogą wykorzystywać malware do wyłudzania pieniędzy od osób i/lub wykorzystywania skradzionych informacji do generowania przychodów w taki czy inny sposób."
1 Fajne! -
Do sytuacji, którą opisujesz wystarczy wyciek bazy mailingowej i/lub danych użytkowników z byle jakiej strony, która takie dane przechowuje po rejestracji.
0 Fajne! -
A jak już usunąłem tego trojana to coś mi jeszcze grozi ? Ktoś ma jeszcze dostęp do mojego komputera i danych ? Skanowałem już programami malwarebytes i adw cleaner i nic nie wykryło, usunąłem tego trojana za pomocą FRST.
0 Fajne! -
W obu przypadkach nic już nie zrobisz.
0 Fajne! -
@konewko To znaczy ?
0 Fajne!
Zaloguj się aby napisać odpowiedź
lub załóż konto za darmo